NDUE FTONI NJERIU QE KAPERCU MALE , FUSHA , DETE DHE…

0
871

Reportazhi ynë

Nga : Gëzim Vuçaj 

Ishte ora 6 e mëngjesit. Kohë të cilen e kishim planifikuar ti thonim mirëupafshim për këtë ditë , qytetit të Shkodrës. Ndaj dhe nxituam të pinim kafen e mëngjesit, sepse “Shqipja e Maleve”, furgoni me të cilin ne do të udhëtonim drejtë Dukagjinit, e kishte ndezur motorrin . . . . Biznesmeni Shqiptaro – Amerikan Ndue Ftoni, është organizatori i kësaj guide turistike drejtë Dukagjinit.Nga Shkodra gjerë në Prekal, ku edhe u ndaluam per një pushim të shkurtë. GrupiiI gazetarëve, u njohë dhe u miqësua , me grupin e miqëve të rinisë së Ndue Ftonit. Dikush pi një kafe , dikush një gotë raki, dikush . . . . Secili sipas deshirës, biseda vijon e këndëshme, vendalinjët na tregojnë me detaje çdo episode të jetës në këto treva, si gjithnjë më nostalgjiku mbetet Ndue Ftoni . . . .

NE MALIN E SHOSHIT DIKUR LULËZONTE JETA , NDËRSA SOT

Këtu në këtë luginë të Malit të Shoshit jemi ndalur natyrisht për të pushuar pakëz, sepse rruga e gjatë dhe tërë shkëmbinjë por edhe germina atje poshtë vërtetë të lodhin. Jemi takuar më pak banorë që gjetëm këtu në një lokal. Edhe këtu Ndue Ftoni, por edhe gazetarët bisedojnë me vendalinjët, si gjithnjë kryebisedë ishte rruga thuajse e pa kalueshme. Shitësi i këtij lokali është një djalë i cili shprehet se është invalid me një këmbë, dhe tregon se jeta këtu, është e gjitha kështu ”invalide”. Pastaj Ndue Ftoni do të jepte këtë intervistë . . . . Më tej udhëtimi ynë vijojë drejtë Shoshit . . . . rruga edhe këndej, më e vështirë se ajo që kaluam. U ngjitem në një majë mali për të regjistruar një pamje vërtetë madhështore të maleve dhe fshatrave që i janë ngjitur këtyre majeve, për të mos iu shkëputur asnjëherë edhe pse mjaftë njerëz janë larguar. Sëbashku me ne edhe gazetari i mirenjohur i TVSH Ilir Buçpapaj, i cili ka marrë përsipër të realizojnë një dokumentarë kushtuar jetës së Ndue Ftonit. Era tregoi forcën dhe për pak rrëzoi Ilirin, ndaj njeri nga bashkëudhëtarët tanë bëri inferimierin. Pas gjithë kësaj, një darkë e bollshme e shtruar, ashtu bujarisht siç dinë banorët e kësaj zone . . . .

KAPERCYELLI I JETËS DHE . . .

Ja sa bukur , ashtu si dikur në rininë e tij, edhe sot I kapercen tërë fisnikëri, këto kapërcyej. Po, po kështu pati bërë edhe aso kohe , tashme të larget , kur i tha lamtumirë vendlindjes, me deshirën për të nisur një tjetër rrugë, për të filluar një tjetër kapërcim. Dhe që realisht jeta e tij , pra e Ndue Ftonit ka treguar se është jetë e kapërcyeshme me sukses.Ndaj nuk kishte se si të ndodhte ndryshe, veçse kështu. Tashmë një tjëter djalë i këtyre anëve merr një iniciativë për të krijuar një fermë me tufë dhish dhe Ndue Ftoni jep fjalën që do jetë pranë këtij djali që ka lënë Greqinë dhe Shkodren për të filluar këtë biznes . . . .

RIBOTOHET ROMANI “GUXO” I FADIL KRAJES

Pasi kemi marrë rrugën për tu kthyer në Shkodër, , jo nga erdhem, por nga Thethi për tu ngjitur ne Qaftë’thore dhe për të zbritur pastaj në qytetin e Koplikut . . . . Duke mbajtur shënime për humorin pikant të Zef Bregut, për bisedat e këndshme të Gjonit , të Koles, të Pellumbit, natyrisht duhet cituar edhe shoferi ynë mjaftë simpatik dhe duarshkatht , i “Shqipes se Maleve” Petrit Kerrçi e te tjerve. Ne u ndalëm dhe realizuam këtë bisedë për promovimin e ribotimit te librit “Guxo” nga Fadil Kraja. Këtu si gjithnjë kolegu im, poeti, por edhe fotografi brilant Ramazan Çeka “dha” me sukses provimin edhe si operator duke më ndihmuar më shumë se asnjë operator profesionist për të realizuar intervistat . . . .Ja diskutuam edhe për romanin e ribotuar qe me pak redaktim ky roman tashmë ka fituar vlerën e duhur . . . .


LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here