Kjo do të ndodhë, kur dielli të shuhet…

0
297

Universi

Joanne Kennell, 4 mars 2016http://thescienceexplorer.com/

Përktheu dhe përgatiti në shqip, Arben Çokaj

Asgjë në Tokë nuk e ka asnjë shans.

Është e lehtë të harrosh se yjet, si dielli ynë, nuk jetojnë përgjithmonë. Meqenëse dielli nuk është i pavdekshëm, një ditë ai do të vdesë, dhe kur kjo të ndodhë, më besoni kur them se nuk do të dëshironi të jeni këtej rrotull.

Dielli u krijua 4.57 miliard vjet më parë, dhe për të djegur aq të ndritshëm sa duhet, duhet të konsumojë rreth 600 milion ton hidrogjen, të cilat konvertohen në helium – një proces i njohur si bashkim bërthamor – në çdo sekondë. Megjithatë, meqenëse ka vetëm një sasi të caktuar të hidrogjenit brenda diellit, një ditë ai do të mbarojë.

Gjatë 4 apo më shumë miliarda viteve të ardhshme, dielli do të vazhdojë të konsumojë hidrogjen gjatë kalimit në helium. Teksa heliumi vazhdon të grumbullohet, thelbi i diellit do të tkurret. Si rezultat, reagimet e bashkimit bërthamor do të përshpejtohen dhe reagimet më të shpejta të bashkimit do të thotë se ka më shumë energji që prodhohet.

Pra, në afërsisht 3.5 miliard vjet, dielli do të shkëlqejë me të vërtetë 40 për qind më shumë se sot, gjë që do të rezultojë në shkrirjen e poleve, valën e oqeaneve dhe humbjen e plotë të atmosferës së Tokës. Nuk ka gjasa të ketë jetë të mbetur në Tokë ngaqë planeti do të bëhet shumë i nxehtë dhe i thatë – ashtu si Venusi.

Por, ende nuk ka mbaruar! Kjo bëhet edhe më keq.

Rreth 5,4 miliardë vjet nga tani, dielli do të ketë konsumuar të gjithë hidrogjenin e tij. Bërthama e diellit do të jetë shumë e nxehtë dhe e dendur, duke u ngushtuar; megjithatë, rajoni i jashtëm i diellit do të zgjerohet dhe rritet. Mund të zgjerohet aq larg sa Mercuri, Venusi, dhe ndoshta edhe Toka – duke i avulluar të tre planetet shkëmbore.

Edhe në qoftë se zgjimi i vdekjes së diellit nuk arrin Tokën, temperaturat e larta të diellit do ta djegin plotësisht planetin tonë.

Kur dielli bosh, do të bëhet i paqëndrueshëm dhe do të fillojë të pulsojë. Çdo impuls do të heqë gjithnjë e më shumë masën e diellit derisa të mbetet gjithçka që mbetet. Në këtë pikë, dielli do të jetë një xhuxh i bardhë. Ajo do të kalojë pjesën tjetër të jetës si kjo, ngadalë ftohjen dhe zbehjen, derisa asgjë të mos mbetet.

Nëse nuk e keni kuptuar tashmë nga kjo pikë vështrimi, Toka, nëse do të jetë ende këtej rrotull, do të jetë një planet krejtësisht jo-mikpritës.

Toka e shkretë, nuk ka asnjë shans për mbijetesë…

h/t: Business Insider


LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here