FADIL SOKOL HASMUJAJ – MODELI I INTELEKTUALIT MENDJE NDRITUR

0
371

Perg. : Ilmi Kurti 

Është lindur në Koplik të Malësisë së Madhe më 22 shkurt të vitit 1949 në Grizhe – Koplik Malësi e Madhe . Në vendlindje mbaroj shkollën 7-vjeçaren dhe më pas të mesmen në Durrës , të cilën e mbaroj me rezultate të shkëlqyera dhe kështu iu dha e drejta e studimit dhe mbaroj Universitetin e Tiranës në harkun kohorë 1968-1972 në degën Gjuhë -Letërësi. Si mësues e drejtues shkolle punoi deri sa doli në pension në rrethet e Kukësit , të Shkodrës e të Malësisë së Madhe , ku dhe jeton dhe kontribon me një jetë shumë aktive si redaktor letrar në shumë libra që botohen nga shkrimtarët e ndryshëm malësorë.Lidhja e tij me librin që herët në gjimnaz , ku përmes hartimesh të mbushura me figura letrare , spikati dhe talenti i tij , më tepër në fushën për t’i parë veprat me syrin e studiuesit . Gjimnazist e student shkroi pa i bërë publike , deri në vitin 1980 , kur dhe nisi të botojë poezi dhe shkrime publicistike në shtypin e kohës , “Zëri i Rinisë”, “Drita” dhe “Jeta e Re”. Gjithashtu , në harkun kohorë 1997-2005 boton edhe mbi 30 artikuj metodikë dhe pedagogjikë në gazetën “Mësuesi”. Ndërkohë merret me studime dhe redaktime letrare , ku së fundi është dhe autor i disa parathënieve të vëllimeve me poezi të poetëve Dimitrov Popoviq , Isuf.Hebaj , Ardian Muça dhe Vebi Kurti . Ilmi Kurti etj . Ka aderuar në Shoqatën e Shkrimtarëve të Shkodrës në fund të vitit 2016 . Fadil Hasmujaj për vëllimin “KRYETARI S’GABON KURRË” të poetit Vebi Kurtaj , janë pamje që flasin vetë . Duke lexuar këtë vëllim me poezi , autori Vebi Kurtaj duket sikur na përcjell këtë mesazh : Unë nuk bëra asgjë tjetër , por mora ato foto që flasin vetë , që tregojnë vetë . I bashkova dhe i hodha në këtë libër , ndërsa ju , të nderuar lexues , mund t’i lexoni apo jo , mund të qeshni apo jo , të më pëlqeni apo kritikoni . Kjo është në dorën tuaj , mbasi unë nuk jam… kryetari , që ka të drejtë gjithmonë . E kam shkruar diku në këtë vëllim , se kryetari s’gabon kurrë…) Për herë të parë , autori Vebi Kurtaj vë në dorë të lexuesit këtë vëllim me poezi satirike , ndonëse me poezitë e tij jemi njohur vite e vite më parë , kur krijonte dhe interpretonte vetë , në shfaqje artistike , në skenat tona e më larg , duke na dhënë kënaqësi estetike jo vetëm duke qeshur , por edhe menduar e reflektuar . Me fabulen plotë humor , autori sjell imazhe nga e kaluara dhe e sotmja , duke ia lënë në dorë lexuesit , të gjykojë veprimet e tyre, por edhe vetë autori shpesh kalon jo vetëm në mos miratim , por edhe revoltë ndaj veseve të shëmtuara ndaj mjedisit të “pushtuar” nga padrejtësitë . Shfletojmë librin dhe vërejmë se çdo poezi shoqërohet me foto dhe në dukje mendojmë se këto vargje janë vetem diçitura të pamjeve … por jo , këto janë krijime të mirëfillta , me vlera artistike . Duke i lexuar këto poezi , mendon se nuk kemi të bëjmë me fillimet artistike të një poeti humorist , por me një krijues , tashmë zanatli , një njohës i mirë i rregullave të poezisë , jo vetëm strofës e rimës , por edhe elemente të tjerë , si ritmi , metri etj . I lindur dhe i rritur në Malësi të Madhe , autori ka pervetësuar humorin e hollë , therës e të drejtperdrejtë të malësorit , duke interpretuar vetë në skenat tona e të huaja . Ndonëse prej shumë vitesh jeton larg Shqipërisë , pra edhe vendlindjes së tij të dashur , permes humorit të tij , e kemi gjithmonë pranë . Këto poezi na shoqërojnë nga CD e DVD , kudo ku ndodhemi . Tani do na shoqërojë edhe ky libër plot me humor , i pari për autorin , por me bindje se do jetë vetëm fillimi i një krijimtarie të gjërë artistike , jo vetëm në zhanrin e humorit e fabulës  , të poetit malsor Vebi Kurtaj . Është vendi për të theksuar se autori , përmes personazheve, hërë njerëz e herë kafshë , ka perfshirë pothuaj të gjitha shtresat , nga fëmija tek pensionisti , nga i pasuri tek i varfëri , nga polici tek shtetari , drejtorë dhe shërbëtorë . Njerëz me vese , por pa virtyte , si në paradë kalojnë para lexuesit  ,permes fabules së autorit . Shpresojmë që ky libër të sjellë ndihmesë , sado modeste , në pasurimin e humorit aq te njohur të trevës së veriut , ndonëse edhe deri tani mbetet një pasuri e paçmuar në këto anë , i njohur në mbarë Shqipërinë . Lexuesi mund të na mirëkuptojë për shmangien nga norma standarde e shqipes së shkruar , por në të tilla krijime është i pamundur përdorimi i gjuhës letrare , vënë në gojë të përsonazheve , të gjithë nga trevat e veriut të Shqipërisë . Urojmë që ato qindra fabula e poezi të tjera , që sot “pushojnë” në sirtarët e autorit , të kenë fatin e poezive të këtij vëllimi , pra një ditë të “shohin” edhe ato dritën e botimit , të shoqërojnë këtë vëllim të poetit humorist Vebi Kurtaj . Ndaj lexuesi teksa lexon këto poezi satirike të autorit Vebi Kurtaj , por edhe librat e sipercituar të autoreve tjerë , të cilat janë pregaditur për botim nga njohësi i thellë i letersisë Fadil Hasmujaj , janë tregues i qartë i vlerave intelektuale , kontributore në sherbim të letersisë në përgjithsi e në vecanti të autoreve Malesore .

SHARE
Artikulli i mëparshëmGllënkë dashurie …
Artikulli tjetërMAGJISTARJA …
Revista "FJALA" është në treg për shtypin shqiptar, por edhe më gjerë, që nga viti 2012, por nga vlerat që mori dhe ofroi, kjo revistë bashkangjitur dhe me aktivitete social-kulturore, lindi ideja për të krijuar për ju të dashur lexues edhe këte uebfaqe...

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here