BAJRAKTARËT (FLAMURTARËT) E MALËSISË , RRJOLLI

0
225
Nga : Ndue Bacaj
Rubrika jonë “Story” vijon kësaj here me një cikel shkrimesh nga publicisti dhe historiani Ndue Bacaj , i cili bën fjalë për oragnizimin shoqëror në treven Malesi e Madhe shekuj të shkuar  . Pas Reçit  , sonte po publikojme një material të shkurtër kushtuar një tjetër Bajraku të rëndesishëm , të treves M.Madhe , siç është Bajraku i  Rrjollit  … 

Rrjolli – Në histori shenohen emrat e bajraktarëve të Rrjollit , Mehmet Rrjolli , Hajdar Huka të cilet janë nëshkrues të protestes të 16 qershorit 1878 nga Shkodra. Protesta i behej kongresit të Berlinit. Në një dokument më të hershem (Osman) shkruhet se bajraktari i Rrjollit ka qenë nga fisi katolik i Kokajve, por keta duke qenë aleat me Dervishajt e Shkodrës , kryengritës kundër Vezirit Mustafa Pasha , u zëvendësua me një musliman nga Kurtajt (Giuseppe Valendini Il Diritto delle Comunita , fq.345). Në fakt bajraktari i Rrjollit ka qenë nga fisi Burgaj , ku ndër bajraktaret më të njohur (në fillim të shekullit XX) ka qënë Sylo Kurti (Burgaj)…


SHARE
Artikulli i mëparshëmPena Shqiptare : E ftuar shkrimtarja Fatbardha Alimeta
Artikulli tjetërNazif Cungu mysafir tek Ali Ahmeti …
Revista "FJALA" është në treg për shtypin shqiptar, por edhe më gjerë, që nga viti 2012, por nga vlerat që mori dhe ofroi, kjo revistë bashkangjitur dhe me aktivitete social-kulturore, lindi ideja për të krijuar për ju të dashur lexues edhe këte uebfaqe...

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here